Alles over de Camelia

Bij Camellia zijn de meest voorkomende kleuren wit, roze en rood. De kwekerswereld stond op zijn kop toen in China een gele variant gekweekt was (Camellia chrysantha). 

soorten camellia

De Camellia is een traaggroeiende plant. Het geslacht heeft één wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Het gaat om de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, vroeger Camellia thea, de theeplant. Zoals bekend groeit deze soort alleen in een warm klimaat en de meeste soorten voor de tuin kunnen niet goed tegen vorst. Vroeger zag je hem dan ook vooral als kamer- of kuipplant.

is de plant wintergroen?

Gelukkig is in Nieuw-Zeeland een groep rassen gewonnen die kou tot minus 10 graden verdragen en daarom ook goed bij ons in de tuin kunnen worden geplant. Hier wordt de Camelia zeer gewaardeerd omdat hij wintergroen en is en al in februari kan bloeien. Van Camellia japonica wordt gezegd dat duizenden cultivars hiervan afstammen. Het precieze aantal weet niemand. Deze soort is afkomstig uit China en is aan het begin van de 18de eeuw naar Europa gekomen.

hoe kan ik de camellia verzorgen?

De beste standplaats is zo beschut mogelijk. De plant maakt al de bloemknoppen in de zomer. In een strenge winter wil het bij wat kleinere formaat struiken helpen om de knoppen te beschermen met een stuk vitrage er overheen. Kijk ook eens bij planten beschermen tegen vorst.

hoe kan ik de camellia bemesten?

Bemest deze struik met kalkvrije organische mest. Deze struik groeit zeer langzaam in ons klimaat. De plant snoeien is daarom overbodig. Geef de Camelia tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is circa 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Stop met bemesten als de knoppen gevormd zijn. De kans dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen wegduwen is dan erg groot.